Białe robaki w domu – skąd się biorą?

Biale-robaki-w-domu

Obecność insektów w pomieszczeniach mieszkalnych może być sporym problemem, szczególnie gdy owady zaczynają się intensywnie rozmnażać. Dotyczy to także białych robaków. Często widywane są one w kuchni lub też w pomieszczeniach, gdzie panuje wilgoć i optymalna temperatura powietrza. Białe robaki w domu bytują zazwyczaj w miejscach, gdzie mają dostęp do pożywienia.

Białe robaki w domu – jak wykryć, jak się ich pozbyć?

Białe robaki w domu mogą utrudnić swobodną egzystencją osób przebywających w danym pomieszczeniu. Larwy w domu bywają trudnymi do wytępienia lokatorami. Nie wystarczy utrzymywanie czystości we wnętrzach, aby pozbyć się tego problemu. Wbrew powszechnym opiniom, małe białe robaki nie muszą gnieździć się tylko tam, gdzie panuje wyłącznie wilgoć, brud czy kurz. Osoby, które zauważyły larwy w kuchni bądź też białe glizdy w kuchni, często mają trudności w zidentyfikowaniu tych insektów. W pomieszczeniach, gdzie na co dzień przygotowuje się i spożywa posiłki, mogą znaleźć się białe larwy w kuchni, sugerujące występowanie mącznika młynarka lub mklika mącznego. Pierwszy z insektów to owad, który w okresie swojego rozwoju przypomina małego białego robaka. To insekt należący do rodziny chrabąszczy, który odżywia się produktami zbożowymi.

Mączniki młynarki to w początkowym stadium rozwoju malutkie białe robaki w domu, które preferują przebywanie w kuchniach, gdzie znajdują się sypkie artykuły zawierające zboża. Długie przebywanie w mące sprawia, że robaki w kuchni zaliczane do gatunku mącznika młynarka, mają pancerz oblepiony tymi sypkimi produktami. Dlatego też często insekty te mylone są z innymi owadami. Małe białe robaczki mogą także dowodzić pojawienia się tak zwanego mklika mącznego, czyli gatunku motyli z rodziny omacnicowatych. To robaki w domu, które swoim wyglądem przypominają mole ubraniowe. Ten gatunek motyli to malutkie białe robaki w domu, które najchętniej przebywają w kuchni. Żerują one w mąkach, kaszach i makaronach. Mogą być również zwabione zapachem orzechów czekolady czy owoców.

Śladem obecności larwy w domu, zaliczanej do gatunku mklika mącznego, są zwisające, pojedyncze ziarna mąki lub kaszy na opakowaniach. Białe larwy w kuchni to nie jedyny problem, który można napotkać w trakcie użytkowania nowego lub starego mieszkania czy domu. Białe robaki w kuchni na suficie mogą dowodzić tego, że w pomieszczeniach zalęgły się muchy, które zaczęły intensywny rozwój. Ze składanych przez nie jaj pojawiają się larwy much w domu. To owady, które nie gryzą, ale są niebezpieczne, ponieważ przenoszą bakterie żerując na padlinie i w kale. Larwy muchy wyróżniają się stosunkowo krótkim czasem dojrzewania, co powoduje, że szybko przekształcają się w dorosłego osobnika.

Mały biały robak zauważony w łazience, może też być dowodem na obecność rybika cukrowego. To srebrzysty, bezskrzydły owad osiągający długość do 20 mm. W przeciwieństwie do robaków w kuchni w postaci much czy mączników, rybik cukrowy bytuje w miejscach o bardzo dużej wilgotności, gdzie na co dzień panuje podwyższona temperatura powietrza. Idealnym miejscem do jego życia i rozwoju jest zatem łazienka czy pokój kąpielowy.

Jak usunąć białe robaki?

Osoby poszukujące odpowiedzi na pytanie: białe robaki w domu – jak się pozbyć tych insektów powinny zdawać sobie sprawę z tego, z jakim konkretnie gatunkiem insekta ma się do czynienia. Larwy much w domu bądź też larwy mola wymagają zastosowania dwóch różnych preparatów. Larwy mola źle reagują na intensywne zapachy. Może być to dostępna w wielu drogeriach lawenda w postaci olejku, granulek bądź suszu. Z kolei larwy much w domu bytują na produktach niezabezpieczonych.

Larwy much w domu wymagają podjęcia natychmiastowych działań, ponieważ samica potrafi znieść jednorazowo nawet 100 jaj co kilka dni. Doskonałym sposobem na larwy muchy, a także białe gąsienice jest olejek waniliowy z dodatkiem mięty. Jest on dostępny w każdym sklepie spożywczym czy drogerii. Wystarczy pozostawić go na talerzyku przez kilka godzin lub całą dobę. Uwolnione ekstrakty z wanilii spowodują, że larwy muchy wyginą, ponieważ dorosłe osobniki opuszczą miejsce, gdzie unosi się w powietrzu zapach słodkiej wanilii, olejku kokosowego bądź citronelli czy mięty.

Sposobem na larwy mola jest przede wszystkim pozbycie się uszkodzonej odzieży, dokładne umycie wnętrza szaf i półek, gdzie przechowywana jest odzież, jak i zastosowanie preparatów zawierających lawendę. Można także pozostawić w zakamarkach szafy liście laurowe, które wydzielają bardzo intensywny zapach, który odstrasza larwy mola, a także nie dopuszcza do powstawania z nich dorosłych osobników. Każda biała gąsienica czy też mały biały robak wykryty w pomieszczeniu domowym, powinien być jak najszybciej zutylizowany. Tylko wówczas nie dopuści się do namnażania dorosłych osobników.

Skąd się biorą białe larwy w domu?

Obecność larwy moli spożywczych, a także larwy much w domu jest konsekwencją pozostawiania żywności w opakowaniach kartonowych lub na blatach kuchennych. Larwy w kuchni często okupują owoce, czekoladę i inne artykuły spożywcze, które pozostały w tym miejscu niezabezpieczone. Osoby, które zauważyły małe glizdy w domu powinny zrobić przegląd wszystkich szafek. Często znajdują się tam resztki obierków z ziemniaków, jabłek czy innych gnijących owoców, które nęcą białe robaki w domu, w tym larwy much, a także inne białe larwy. Często owady te bytują na gnijącym, starym mięsie, zepsutych owocach lub pokrytych pleśnią artykułach spożywczych. Skuteczne metody pozwalające pozbyć się robaków w stanie rozwoju, czyli larwalnym, polegają na wytępieniu dorosłych osobników.

Osoby, które nieprawidłowo przechowują produkty sypkie, mączne czy artykuły zbożowe, często mogą natknąć się na obecność tych owadów. Z kolei larwy rybików cukrowych mają doskonałą pożywkę, gdy mogą wychodzić z zakamarków i bytować w wilgotnej, zaciemnionej łazience, w której panuje wysoka temperatura powietrza, odżywiając się papierem toaletowym. Białe, niedorosłe osobniki rybika cukrowego, mogą być wytępione w ten sam sposób, jak owady, które przeszły przez okres dojrzewania. Aby pozbyć się robaków w stanie larwalnym należy przede wszystkim wyczyścić wszystkie miejsca, gdzie zidentyfikowano ich obecność. Należy unikać przechowywania artykułów spożywczych w opakowaniach, które mogą być łatwo pokonane, zarówno przez białe larwy, jak i dorosłe białe robaki. Chodzi tutaj przede wszystkim o kartonowe opakowania.

Białe robaki w stanie larwalnym mogą pojawić się w domu, gdzie gromadzi się dużą liczbę artykułów spożywczych, również tych, które utraciły przydatność do spożycia. Dlatego też metodą na pozbycie się larwy moli spożywczych jest sukcesywne dokupywanie makaronów, kasz czy artykułów zbożowych i pakowanie ich w szczelne, hermetycznie zamykane pojemniki, najlepiej wykonane z ceramiki bądź też wytrzymałego plastiku. Metodą na pozbycie się białej larwy w domu, szczególnie tej bytujące w kuchni, jest zastosowanie szklanych pojemników z zamykaniem typu klik-klak. Daje to 100% gwarancję, że do wnętrza tych pojemników nie przedostaną się żadne białe larwy czy inne owady odżywiające się artykułami spożywczymi.

Co to za robaki w domu?

Wiele osób, które zidentyfikowały obecność białych robaków zastanawia się, czym wyróżnia się larwa mola spożywczego i w jaki sposób zidentyfikować jej obecność? Należy pamiętać, że larwy w domu – rodzaje tych owadów różnią się od siebie, w zależności od miejsca, w którym znaleziono ślady ich obecności. Mały biały robak, do którego zalicza się mol spożywczy, to larwy w kuchni, które żywią się suchymi produktami. Należy do nich kasza, mąka, ziarna i cukier. Warto pamiętać, że larwa mola spożywczego pozostawia odchody w miejscach, gdzie spożywa ona wybrane pokarmy. Białe larwy w kuchni w postaci moli spożywczych w fazie rozmnażania przypominają z wyglądu ćmy. Wylęgają się one z jaj składanych w produktach sypkich.

Posklejane grudki mąki, ryżu czy kaszy są doskonałym pożywieniem dla białych larw moli spożywczych. Samica mola spożywczego może złożyć około 170 jaj, z których wylęgają się białe glizdy w kuchni, wywołujące wstręt. Larwy moli spożywczych, które przypominają białe glizdy w kuchni bytują w szufladach, szczególnie ich tylnych częściach bądź też tuż za szafkami. Mają one doskonałe warunki, aby się przetwarzać. Do najpopularniejszych białych robaków bytujących w kuchni należy omacnica spichrzanka i mklik. To pasożyty, które w stanie rozwoju nie zagrażają zdrowiu i życiu człowieka, a także zwierząt domowych. Jednakże te larwy moli spożywczych powodują zanieczyszczenie wszystkich artykułów spożywczych, z którymi mają kontakt. Larwy w kuchni rozprzestrzeniają się po całym pomieszczeniu poszukując nowych miejsc, w których będą one mogły spokojnie bytować, do czasu osiągnięcia dorosłego wieku.

Kolejnym poważnym problemem są białe robaki w domu, do których należą larwy mola ubraniowego. Osoby, które odziedziczyły po rodzicach lub dziadkach odzież lub inne elementy wyposażenia, zawierające wełnę czy bawełnę, powinny poddać te wyroby oczyszczaniu. Warto wiedzieć, czym różnią się larwy moli spożywczych od tych ubraniowych. Te pierwsze zagnieżdżają się w miejscach, gdzie jest dostęp do artykułów spożywczych. Z kolei mole ubraniowe bytują w miejscach, gdzie pojawia się długo nienoszona odzież. Larwy mola ubraniowego odżywiają się odzieżą bawełnianą, sztucznymi piórami, a także wnętrzami kanap.

Jak pozbyć się robactwa w domu?

Wiele osób poszukuje odpowiedzi na pytanie – białe robaki skąd się biorą i w jaki sposób można się ich pozbyć? Warto ustalić, skąd wzięły się białe larwy w kuchni, a także małe glizdy w domu. Owady te mogą pojawiać się z powodu różnego typu zaniedbań. Mącznik młynarek żywi się produktami mącznymi, które są pozostawione w szafkach kuchennych bez zabezpieczenia, szczególnie w opakowaniach tekturowych. Nie są one żadną przeszkodą dla tego rodzaju insekta. Z kolei motyl, którym jest mklik mączny, preferuje kasze i inne produkty. Dlatego też orzechy, czekoladę i owoce należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, plastikowych pojemnikach lub w lodówce. Z pewnością utrudni to dostęp do tych wyrobów spożywczych.

Z kolei rybiki cukrowe to białe robaki, które preferują wilgotne zakamarki w łazience, wybierając różnego typu szczeliny i niezabezpieczone dziury. Warto jest pokryć je specjalnie dobranymi preparatami. Białe robaczki w domu, szczególnie w łazience, są oznaką tego, że w pomieszczeniu tym panuje zbyt wysokie zawilgocenie powietrza.

Domowymi sposobami, przy pomocy których można pozbyć się białych robaków z domu jest także zastosowanie olejków eterycznych. Mole ubraniowe nie tolerują zapachu lawendy czy też liści laurowych. Można wykorzystać do ich zwalczania także olejki zawierające ekstrakt z lawendy. Z kolei białe robaki w domu, którymi są larwy moli spożywczych można pozbyć się stosując szczelnie zamknięte opakowania. To najskuteczniejsza zapora chroniąca dostęp do tych produktów. Larwy moli spożywczych i ubraniowych gromadzą się w miejscach, gdzie składowane są zapasy w postaci nie noszonej odzieży bądź też zbyt dużej liczby produktów spożywczych umieszczonych w ciasnych szafkach, do których nie dochodzi światło słoneczne, a także świeże powietrze. Białe robaki w postaci larwy muchy bytują w miejscach, gdzie występuje niezabezpieczona żywność.

Białe glizdy oraz larwy moli spożywczych czy ubraniowych to duży problem dla wielu osób zamieszkujących domy i mieszkania. Należy pamiętać, że robaki w kuchni, a także te pojawiające się w pokoju, są wynikiem nieprawidłowych działań. Może być to gromadzenie długo nie noszonej odzieży bądź też przechowywanie produktów spożywczych w sposób ułatwiający dostęp do nich. 

4/5
Tomasz Gołda - Autor Tomasz Gołda - założyciel firmy Derato, od wielu lat z powodzeniem działający w branży dezynsekcji i dezynfekcji. Prywatnie właściciel 3 kotów i psa, pasjonat gór, motoryzacji i sportów ekstremalnych. Nie lubi robali.